Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Évértékelő beszéd 2018/19.

2019.07.16

Évértékelő beszéd 2019.

Szeretettel köszöntök minden kedves megjelent vendéget!

Idén is csak azt tudom mondani, hogy szinte egy szempillantás alatt rohant el ez a nevelési év. Amikor megismertem ezeket a gyerekeket, még egészen picik voltak, most pedig már indulnak az iskolába. Ami nekünk szomorúság, hiszen az évek során minden itt dolgozó felnőtt kicsit a sajátjának is érzi őket, a gyerekek viszont nagy-nagy izgalommal várják az iskolakezdést. Mi már tudjuk, hogy nem lesz könnyű dolguk, de bízunk benne, hogy ott is megállják majd a helyüket.

 Amíg a nagycsoportosok készülődnek, szeretnék néhány szót szólni az elmúlt nevelési évről.

Igyekeztünk a mindennapok során sok-sok élményben részesíteni kicsiket, nagyokat egyaránt. Bevezetésre került intézményünkben a Népmese hete programsorozat, mely mindjárt szeptember elején került megrendezésre. Ezen a héten látogatást tettünk a község könyvtárában, ahol minden kisgyermek be is iratkozhatott. Nagyszülőket láttunk vendégül, akik meséltek, énekeltek minden csoportban, a gyermekek pedig felköszöntötték az időseket. A zene világnapjára emlékezvén, egy nyugdíjas óvó néni  új hangszerrel, a tangóharmonikával ismertette meg a gyerekeket. Volt játékos akadályverseny, amikor a gyerekek csak úgy léphették át az óvoda kapuját, hogy szüleikkel együtt teljesíteni kellett a kitűzött feladatokat. Mi, az óvoda dolgozói mesejátékot adtunk elő a gyerekeknek. Ebből a programsorozatból hagyományt kívánunk teremteni intézményünkben.

A továbbiakban az óvodakezdést szüreteléssel folytattuk, aztán a Mihály napra készültünk. Köszönjük, hogy a szülők és régi kedves dolgozóink is segítettek abban, hogy még gazdagabb készletből válogathassanak a vásárosok. A bevételből a gyerekekhez 3-szor is ellátogathatott a Habakuk bábszínház. Nagycsoportosaink október elején a kultúrházban köszöntötték az időseket. November végén a Zichy János Általános és Művészeti Alapfokú Iskola kedves meghívására nagycsoportosaink A csizmás kandúr című meseelőadáson vehettek részt. A Mikulás csomagot a fenntartó önkormányzatnak köszönhetjük, emellett köszönjük a szülői szervezet segítségét, valamint Várkonyi Károly aktív közreműködését, kinek segítségével még színesebbé válhatott ünnepünk. Karácsonykor minden csoport kapott új fejlesztő játékokat, melyet intézményünk költségvetéséből finanszíroztunk, a Szülői szervezet gyümölcskosárral kedveskedett, valamint az Önkormányzat jóvoltából a gyermekek saját részre is ajándékcsomagot kaptak, ezzel is emelve az ünnep fényét. Nagy öröm volt még, hogy az előző évi báli bevételből elkészültek az első csoport új öltözőszekrényei, melyet karácsonykor vehettek birtokba a Csiga csoportos gyermekek.

Aztán már itt is van 2019!

Először a Farsangra készültünk, majd a Kisze báb elégetésével elűztük a telet. Sorban követték egymást a tavasz ünnepei. Vártuk a nyuszit, valamint megemlékeztünk a Víz világnapjáról, a Madarak-fák napjáról, a Föld napján pedig, mint már sok éve, idén is virágpalántákkal ültettük be óvodánk udvarát. Ezúton szeretném megköszönni minden kedves szülő munkáját, aki az udvarrendezésben részt vett, valamint kiemelném Baráth Andrást, aki az apukák képviseletében végigtalicskázta nekünk a délelőttöt. Nélküle bizony, mi nők nem sokra mentünk volna, külön köszönet jár neki!

Május első hetében, közös játékos délelőtt keretében megemlékeztünk az édesanyákról, majd a nevelési év zárásaként megrendeztük a Meseváras napokat, mely 3 rendezvényt foglalt magába: - Kihívás napján minden csoport kisebb kirándulást, játékos feladatot szervezett korosztálytól függően, a Nemzeti Összetartozás napja alkalmából a gyerekek megtanultak kenyeret sütni, majd lezárásként megrendezésre került az egész napot magába foglaló Gyermeknap!

-A dolgozók mesejátékot adtak elő

-jégkrém

-SzSz --- ajándékcsomag

-Zsuzsa óvónéni közös táncra hívta a gyerekeket

-A népi játszóház

-óriáscsúszda biztosította a gyermekek szórakozását

-A gyermekek és vendégek egyaránt vattacukrot fogyaszthattak

-labdákat kaptunk ajándékba - Őszi Napsugár Nyugdíjasklub

Programunk részét képezi még a Pünkösdölő, melyet a Nyugdíjas juniálison is előadtak a pillangó csoportos gyerekek.

Új hagyományteremtő program: Apák napja- közös délelőtt az apukákkal, nagypapákkal

2 olyan kezdeményezés volt, amely a Soponyai Óvodásokért alapítvány számláját gazdagította:

  1. Október 13-án civil kezdeményezésre, Mikáné Bali Adrienn aktív közreműködésével, Soponyán először került megrendezésre a Tökfesztivál

2.Március 5-én Nőnapi bált tartottunk, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a községben. A báli nyitótáncot a Zichy János Általános iskola 8. osztályos tanulói adták elő, az óvoda dolgozói mellett pedig hatalmas köszönetet érdemel az apukák közössége, akik különleges műsorukkal emelték az est színvonalát. Köszönet mindenkinek, aki megjelenésével, tombolatárggyal, kisebb-nagyobb pénzbeli adománnyal hozzájárult az est sikeréhez, ezáltal az óvoda tárgyi eszközeinek további bővítéséhez.  A bál bevétele 595,000 ft volt, ezáltal lehetővé vált az öltözőszekrények további cseréje. A szülők Részéről szeretném kiemelni Várkonyiné Lauber Orsolyát és Kovács Melindát és Kallóné Nyári Henriettát.

Ezúton szeretném megköszönni a Délibáb népdalkörnek, az Őszi napsugár nyugdíjasklubnak, a Szülői Szervezet tagjainak, hogy minden rendezvényünkön jelen vannak és ezáltal is emelik programjaink színvonalát. Valamint minden kedves résztvevőnek az ottani részvételt.

 

                                                                                  Faludi-Pál Judit

                                                                                             óvodavezető